Uopdaget Synstab

Med forsknings- og innovationsprojektet ”Uopdaget Synstab” er det målet hurtigere at identificere og behandle synstab hos ældre.

Ditte Luise Hartvig Specialkonsulent og Projektleder, ph.d.

Synstab er en overset og meget udbredt problemstilling i alderdommen, som skaber store udfordringer for den enkelte i hverdagen, både når det gælder trivsel og generelt helbred.

Synstab øger risikoen for, at man falder eller skaber farlige situationer i trafikken med risiko for ulykker. Når synet forringes stiger risikoen for, at man bliver hjemme, isolerer sig og ikke deltager i sociale aktiviteter.

Desuden kan et synstab forværre håndteringen af sygdomme, da synsnedsættelsen ofte påvirker bevægelses- og handlefriheden og udfordrer kontakten til sundhedsvæsenet. Når det er svært at komme ud ad døren på grund af svigtende syn, bliver det sværere at komme til lægen.

Synet er derfor afgørende for at opretholde mobilitet og uafhængighed i hverdagslivet.

Rettidig identifikation af synstab vil betyde, at færre borgere lever med unødvendige konsekvenser af synstab og dermed får tidligere og bedre hjælp. Tidlig behandling vil sikre en øget funktion og uafhængighed for borgeren, samt en øget trivsel og livskvalitet for borger såvel som pårørende.

I dette skandinaviske forsknings- og innovationsprojekt ”Uopdaget Synstab” er det målet at optimere diagnosticering og behandling af synstab.

I projektet udvikles eksisterende teknologi i samarbejde mellem private og offentlige aktører på øjenområdet i Danmark, Sverige og Norge, der skal bidrage til tidligere opsporing og bedre prioritering af patienter, der har behov for øjenlægens hjælp.

Projektets målgruppe er borgere over 75 år. Det er blandt andre borgere med ikke-diagnosticeret synstab, som søger pleje på et sundhedscenter af andre årsager end synsproblemer – denne inklusion vil foregå i Sverige. Projektet omfatter også pårørende til borgere, der opsøger optiker – både i Danmark og i Sverige. Endelig vil projektet omfatte borgere, der lever med andre sygdomme, og som får hjælp af den kommunale hjemmepleje.

Med i projektet
Ditte Luise Hartvig Projektleder
Anne Nistrup Skovsbøll Kvalitativ forskningsmedarbejder
Iryna Dzyba Økonom
Kristin Cæcilie Kloster Kommunikationsansvarlig
Natasha Røsland Skov Kvalitativ forskningsmedarbejder
Catherina Wilckens Sundhedsøkonomi
Støtteprogram Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak
Projektløbetid 1.12.2022 – 01.12.2025
Projektbudget 1.595.019 EUR

Projektpartnere

  • Øjenafdelingen, Sjællands Universitetshospital
  • Forskningsenheden i Staben, Sjællands Universitetshospital
  • Högskolan i Halmstad
  • Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE)
  • Næstved Kommune
  • Profil Optik Butikker A/S, Danmark
  • Synsam Group Sweden AB
  • Eyecheck System AS
  • Flåttsenteret,​ Sørlandet sykehus HF

 

Projektet er medfinansieret af den Europæiske Union