Kan du se fremtiden?

Kan fysisk træning være midlet til at bevare synet hos mennesker, der lider af den uhelbredelige og invaliderende øjensygdom Aldersrelateret makula degeneration?

Ditte Luise Hartvig Specialkonsulent og Projektleder, ph.d.

Vil fysisk træning kunne være med til at bevare synet hos mennesker med øjensygdommen AMD, også kendt som alderspletter? Det skal et dansk-svensk forskningssamarbejde med Sjællands Universitetshospital i spidsen nu undersøge.

Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital skal undersøge, om motion kan redde synet hos borgere med den sene tørre form for øjensygdommen AMD, aldersrelateret makula degeneration, som rammer cirka 20 procent af alle borgere over 60 år.

Sygdommen kan ikke kureres, og den tørre variant kan ikke behandles. En AMD-diagnose er derfor for mange en besked om, at synsevnen i sidste ende bliver så medtaget, at man ikke kan læse og genkende ansigter.

Deltagerne i projektet skal motionere i hold to gange om ugen i et år. Det er det første projekt, som forsøger at behandle sygdommen med en tilgang, der ikke kun ser på øjet, men som inddrager hele kroppen samt de ældres psykiske velvære i jagten på en behandling.

Fysisk aktivitet og forskningsmuskler

Projektet vil også undersøge, hvilken betydning fysisk aktivitet har for deltagernes sundhed, livskvalitet og sociale fællesskab. Det vil man gøre ved at have stort fokus på brugerinddragelse og ved interviews med borgerne for at finde ud af, hvad det betyder for dem at leve med AMD, og hvilken forskel fysisk aktivitet gør.

Med i projektet
Ditte Luise Hartvig Projektleder
Erik Rex Christensen Økonom
Natasha Røsland Skov Kvalitativ Forskningsmedarbejder
Camilla Ida Ravnbøl Kvalitativ Forskningsmedarbejder
Kristin Cæcilie Kloster Kommunikationsansvarlig
Mette Bierbum Bacher Kommunikationskonsulent
Sara Herfelt Kvalitativ forskningsmedarbejder
Ida Munch Visuel kommunikatør
Støtteprogram Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak
Projektløbetid 01.05.2021 – 30.09.2022
Projektbudget 1.087.890 EUR

Projektpartnere

  • Øjenafdelingen, Sjællands Universitetshospital
  • Forskningsenheden i Staben, Sjællands Universitetshospital
  • Akademin för hälsa och välfärd, Högskolan i Halmstad
  • Institutionen för socialt arbete, Fakulteten hälsa och samhälle, Malmö Universitet
  • Institut for Sportsmedicin, Bispebjerg Hospital, Københavns Universitet

 

Projektet er delfinansieret af Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak med midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.