5G Akutmedicinsk IT-sundhedsbro
Projektet undersøger mulighederne for at opgradere teledatakommunikationen, så store mængder data kan sendes fra ambulance til hospital, og patienter dermed hurtigere kan få specialiseret behandling
Hvert år er der i Region Sjælland omkring 40.000 akutte udrykninger med ambulancer. De pludselige alvorlige og ofte komplekse helbredsproblemer opstår eksempelvis som kramper, stroke (hjerneblodpropper og hjerneblødninger) eller ved alvorlige kvæstelser i forbindelse med blandt andet trafikuheld eller ulykker på arbejdspladser eller i hjemmet.
For denne type af akutte tilfælde er tid en helt afgørende og kritisk faktor for, om patienten vil komme sig efterfølgende.
I et geografisk område som Sjælland sker mange akutte tilfælde langt væk fra den specialiserede behandling på hospitalet.
Med projektet ”5G akutmedicinsk IT-sundhedsbro” undersøger Sjællands Universitetshospital sammen med Danmarks Tekniske Universitet og Lunds Universitet, om de sammen kan udvikle et projekt til at opgradere teledatakommunikationen, så det bliver muligt at sende store datamængder – for eksempel scanningsbilleder – fra ambulancen til hospitalet. Det skal gøre det muligt at påbegynde en mere kompleks behandling allerede i ambulancen og dermed spare værdifuld tid for patienten.
Opgradering til 5G teledatakommunikationen handler konkret om at få udviklet en sikker, pålidelig og stabil dataforbindelse, der understøtter store datamængder i form af telemedicin med video og lyd over afstande.
Opgraderingen skal gøre det muligt at overføre patientdata inklusiv data fra data-tunge scanninger fra ambulancer til regionens servere samtidig med, at der kan være en dialog mellem specialister, behandlere og evt. patient, og den komplekse behandling kan begynde allerede i ambulancen.
Dette projekts hovedmålsætning er at finde frem til de rette samarbejdspartnere til at få opgraderet og udviklet digitaliseringen af sundhedsdata mellem vagtlæge, ambulance og hospital (en akutmedicinsk ITsundhedsbro).
Projektpartnere
- Neurologisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital
- Forskningsenheden i Staben, Sjællands Universitetshospital
- DTU Electro, Danmarks Tekniske Universitet
- Institutionen för Elektro- och informationsteknik, Lunds Universitet
Brobyggerprojektet er finansieret af Interreg programmet Öresund-Kattegat-Skagerrak